minder stress en meer succes in de keuken

In deze blog neem ik, Coen van Niersen, je mee in de wereld van het nieuwe koken in de professionele keuken. Ik laat je zien hoe je ook kunt werken.

Samenwerking bij Chef Tournant

Horeca: op zoek naar een duurzaam personeelsbestand

mei 30, 2025 - Coen van Niersen

Waarom duurzaam werken begint met anders werken

De nieuwste analyse van ABN AMRO laat er geen twijfel over bestaan: de horeca kampt structureel met personeelstekorten. De instroom van mbo’ers en hbo’ers daalt, de uitstroom blijft hoog, en het aantal vacatures is nog altijd fors. De titel van hun rapport vat het kernachtig samen: “Horeca: op zoek naar een duurzaam personeelsbestand.”

Maar wat betekent dat eigenlijk, duurzaam?
Het ABN AMRO rapport, Horeca: op zoek naar een duurzaam personeelsbestand, spreekt over betere arbeidsvoorwaarden, technologie, en het aantrekken van zij-instromers. Allemaal waardevolle initiatieven, maar ik geloof dat er nog een stap nodig is: anders leren denken over hoe we onze keukens organiseren.

“Duurzaam werken = anders werken”

Bij Chef Tournant zien we dagelijks hoe chefs en ondernemers vastlopen in een oude manier van werken. Alles vers, alles zelf, alles handgemaakt – en dus alles afhankelijk van mensen. Maar als die mensen er niet meer zijn, moet je systeem veranderen.

Duurzaam personeelsbeleid is niet alleen een HR-vraagstuk. Het is ook een keukenstrategie. Het betekent: minder afhankelijk zijn van moeilijk te vinden personeel, en tegelijk de kwaliteit en beleving blijven leveren die je gasten verwachten.

Daarom helpen wij horeca- en cateringbedrijven om anders te werken, met vers bereide maaltijdcomponenten en convenienceproducten van topkwaliteit. Slimme oplossingen die:

Niet inleveren, maar slim kiezen

Er heerst vaak nog een beeld dat convenienceproducten gelijk staan aan inleveren op smaak of identiteit. Maar die tijd is voorbij. Onze componenten zijn ontwikkeld mét en vóór chefs, zodat ze jouw signatuur ondersteunen, maar niet vervangen.

Zoals ABN AMRO stelt, is het behoud van opgeleid talent en het begeleiden van zij-instromers belangrijk. Maar dat lukt pas echt goed als de werkdruk omlaag gaat. En die werkdruk verlaag je niet alleen met meer mensen, maar ook met betere systemen en andere manieren van werken.

Chef Tournant als partner in duurzame groei

Duurzaam personeelsbeleid begint bij de bron: de werkvloer. Door werk slimmer te organiseren, geef je mensen ruimte om te groeien. Je laat nieuwe medewerkers sneller instromen. Je maakt de keuken minder kwetsbaar en meer schaalbaar.

Bij Chef Tournant geloven we dat duurzaamheid in de horeca niet alleen over mensen gaat, maar over hoe we mét mensen beter kunnen werken. Laten we de zoektocht naar personeel combineren met de moed om anders te werken. Want pas dan bouwen we echt aan een toekomstbestendige horeca.

Benieuwd hoe Chef Tournant jouw keuken toekomstbestendig kan maken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Keukenteam werkt samen aan duurzame oplossingen in een professionele horecaomgeving.
040-2040125